Учените най-накрая разрешиха мистерията на междузвездния обект Оумуамуа, за който астрофизиците твърдяха,

...
Учените най-накрая разрешиха мистерията на междузвездния обект Оумуамуа, за който астрофизиците твърдяха,
Коментари Харесай

Обектът Оумуамуа се оказа не междузвезден кораб, а обикновен камънак

Учените най-сетне разрешиха мистерията на междузвездния обект Оумуамуа, за който астрофизиците твърдяха, че може да бъде извънземен галактически транспортен съд, написа Дейли мейл.

Когато Оумуамуа мина покрай Земята през 2017 година, изследователите бяха озадачени от необикновените му характерности. Работата е там, че кометите се форсират, когато се приближат до слънцето, тъй като до момента в който се нагряват, ледът, съхраняван вътре, се трансформира във водна пара.

Тази пара се изхвърля на открито и това работи като мотор за кометата. Изхвърлянето на газ се демонстрира като опашка от прахуляк или ослепителен ореол, нещо което Оумуамуа няма и все пак се ускоряваше.

Това накара мнозина да предположат, че обектът е извънземен космически транспортен съд, задвижван от извънземен мотор.

Но в този момент откриватели от Калифорнийския университет, Бъркли и Корнуелския университет в Съединени американски щати излязоха с ново, по-просто пояснение. Липсата на диря може да се дължи на това, че дребната комета изхвърля тънка обвивка от водороден газ, който е неоткриваем за телескопи.

Допълнителен разбор разкри, че Оумуамуа има извънредно удължена форма, като пура, и се " търкаля " в Космоса. Тези наблюдения допускат, че обектът не е обвързван със слънцето и затова е първият следен, който идва оттатък Слънчевата система.

Въпреки, че се ускорява по метод, сходен на други комети, той е много по-малък  от нормално. Оумуамуа няма характерната опашка, което докара до това изследователи от SETI Institute да считат, че има опция това да е „ извънземен артефакт “.

За новото проучване, оповестено в Nature , учените искат да тестват нова доктрина, съгласно която кометата в действителност е била избутана от неоткриваем водороден газ, цитира Нова тв.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР